Dölj ditt besök

Vilka sidor du besöker på internet sparas på din dator. En person som har tillgång till din dator kan se vilka webbplatser som du har besökt.

Dina besök på olika webbsidor sparas i din webbläsare. För att dölja vilka webbsidor du har besökt, kan du radera historik, lagrade sidor med mera i din webbläsare. Så här gör du om du har Firefox 5 eller Internet Explorer 11, som är två av de vanligaste webbläsarna.

OBS! Även om det, efter rensningen, inte kommer att synas vilka sidor du har besökt så finns det en möjlighet att någon annan person som regelbundet använder datorn kan se att en rensning har gjorts.

Så här rensar du historiken

Firefox 5

Tryck på ikonen med de tre strecken för att öppna verktygsfältet, välj historik. Här får du välja tidsintervall. Alltså hur långt tillbaka du vill ta bort besökta platser. En timme bakåt räcker oftast. På detaljer, med en symbol av en pil kan du även välja vad som ska tas bort. Klicka i alla rutor förutom "Aktiva inloggningar". Tryck ta bort.

Internet Explorer 11

Tryck på symbolen av ett kugghjul för att öppna verktygsfältet. Välj "säkerhet" och tryck på "ta bort webhistorik". Klicka därefter på "Ta bort webbhistorik". Bocka i alla rutorna utom "Lösenord"" ("lösenordsbocken tar även bort sparade lösenord).
Tryck på "Ta bort"

Övriga webläsare fungerar på ungefär samma sätt men har t ex olika ikoner för verktygsfältet. Samt att termerna kan skilja sig en aning.

Inkognito-läge

Inkognitoläge är ett annat sätt att surfa privat. Många webläsare har numera en inkognitofunktion, ett sekretessläge, eller InPrivate-surfning som det heter i Internet explorer. Namnet skiljer sig mellan olika webläsare men principen densamma. Innan du tänker gå på in på en sida, som du inte vill att andra ska se att du besökt öppnar du ett särskilt fönster för detta, i Internet explorer går du in under säkerhetsfliken och trycker på InPrivate-surfning. Då kommer ett nytt fönster öppnas med en blå ikon längst upp till vänster. Det bör stå InPrivate i ikonen. Så länge du ser den ikonen vet du att ingen kommer kunna se vad du besökt för sidor i just det här fönstret. Fördelen med InPrivate-surfning är att ingen ser att du tagit bort sparad data. Men kom ihåg att du måste ha inkognitoläget på innan du går in på sidan och att läget endast gäller just det fönstret.
811